Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 137

District Gaomi, Provincie Shandong, China – 1985 (3)

'Neem mij terug'


for bigger picture click on this photo

(Foto: Rover4)

Provincie Shandong, China.

Met een vriendelijke, maar ook licht spottende glimlach kijkt de geest van grootmoeder me aan. Op mijn knieën zit ik voor haar grafheuvel. Ik heb net drie diepe buigingen gemaakt met mijn hoofd plat op de aarde en ik ruik het fris geurende gras en de gele bloemen die op haar lage grafheuvel staan.
“Wat zie je, mijn kleinzoon?”, vraagt grootmoeder, terwijl ze mij een glimmende bronzen spiegel voorhoudt. “Nou! Zie je een tam konijn of niet?” Vrolijk, helder klokkend lacht ze. Als ik in de bronzen spiegel kijk, zie ik inderdaad twee rode oogjes, zoals tamme konijnen die hebben: pienter en gewiekst. Ogen zoals ik die in de stad maar al te vaak om me heen zie: gehaaid, hypocriet en begerig.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Rita Willaert)

Rode sorghum.

“Mijn kleinzoon, kom toch terug naar waar je thuishoort”, smeekt grootmoeder bijna. Haar ogen kijken me verwachtingsvol aan. Wat is ze mooi, nog mooier en jonger als ik gedacht had. “Maar ga je eerst wassen in de rivier. Ga er drie dagen in liggen weken. Je stadse lichaamsgeur is ondragelijk.” Ik weet het, ik ben net zo slap, zo schijnheilig, zo zelfingenomen als die andere mensen in de stad waar ik woon.
Dan zie ik ook de geesten van mijn vader en grootvader. Ze kijken me treurig verlangend aan.

“Neem mij terug”, begin ik te snikken. “Neem mij terug, Noordoost-Gaomi.” Noordoost-Gaomi, streek van helden en bandieten, van de bloedrode, trotse, meer dan manshoge sorghum, van eindeloze sorghumvelden, uitgestrekt als de zee, met dat bitterzoete aroma, zwevend door de rode avondlucht. “Neem mij terug!”

_______________________

Bron
Het boek Het Rode Korenveld (1986) van de Chinese schrijver Mo Yan vertelt het verhaal van de bittere strijd tegen de Japanse bezetters in een afgelegen boerenstreek. De strijd tussen de Chinese Quomindang, de communisten en de lokale bandietenbenden is niet minder heftig.Ga naar:
= deel 1: Krabbenjacht - District Gaomi, Provincie Shandong, China – 1934 (1), verhaal 86.
= deel 2: De vossegeest - District Gaomi, Provincie Shandong, China – 1937 (2), verhaal 93.
= de volgende pagina: 'Maak je niet ongerust' - Burkina Faso – 1986, verhaal 138.
= de Inhoudsopgave, verhaal 137.