Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 91

Californië, Verenigde Staten – rond 1935 (2)

Nachtmerrie


for bigger picture click on this photo

(Foto: Bernard Wee)

Californië, Verenigde Staten.

“Nu gaan we weg”, besluit moeder Joad. Dagenlang heeft het gestortregend. Ze verblijven in een goederenwagon, die tot een soort van woning omgebouwd is. Langzaam kroop het water daar naar binnen. In allerijl bouwden de mannen een verhoging, waarop ze nu al weer twee dagen zitten. Er is geen eten meer en geen hout voor het kacheltje. De kinderen zijn versuft van het stilzitten. Vader zit alleen maar te dromen van hun boerderij in Oklahoma.

Met zijn allen waden ze tot aan hun middel door het water, op weg naar hoger gelegen land. Gelukkig vinden ze op een heuvel een schuur, met hooi erin.

Is dit nou het Californië waar ze van gedroomd hebben, vraagt vader zich af. Ze hebben soms wat werk gehad, maar de lonen waren schrikbarend laag. Net genoeg om van te eten en om wat te sparen voor benzine als je weer verder moest trekken.


for bigger picture click on this photo

(Foto: 1Flatworld)

Californië, Verenigde Staten.

Een vriendelijke kleine boer heeft hun uitgelegd waarom de pluklonen zo laag zijn. De banken zijn de baas in de boerenorganisaties en zij hebben een absurd lage prijs voor het fruit bepaald. Op deze manier raken de kleine boeren in problemen en zijn dan gedwongen hun boomgaarden te verkopen.
De grootgrondbezitters hebben geen last. Zij hebben conservenfabrieken en de prijs van een blik fruit blijft hetzelfde. Ze kunnen zelfs goedkoop perziken en peren kopen van de kleine boeren die geen fabriek hebben. Zo maken ze behoorlijk winst en kunnen ze de kleine boomgaarden opkopen. Met leningen van de bank.

In de schuur is het gelukkig droog. Moeder kijkt om zich heen, ziet een oude doek, helpt de kinderen hun natte kleren uit te doen en wrijft ze droog en warm. Er zitten nog een oude en een jonge man in de schuur. Samen zullen ze er het beste van maken.

_______________________

Bron
In De Druiven der Gramschap (1939) beschrijft de Amerikaanse auteur John Steinbeck het lot van de kleine boeren uit het centrale zuiden van de VS die hun land kwijtraken en naar het westen trekken. Het is een indrukwekkende roman die veel kanten van de boerenarmoede belicht, een eerbetoon aan het doorzettingsvermogen van de boerenfamilies.



Ga naar:
= deel 1: Verjaagd door de bulldozers - Oklahoma, Verenigde Staten – rond 1935 (1), verhaal 90.
= de volgende pagina: Gelukkige jaren - een dorpje in India – 1937, verhaal 92.
= de Inhoudsopgave, verhaal 91.