Oklahoma, Verenigde Staten – rond 1935 (1)
Verjaagd door de bulldozers
Bijna dommelt Tom Joad in op de voorbank van de oude, tot vrachtwagen omgebouwde auto. De zon staat al laag en schijnt hem in zijn gezicht. Twee dagen al rijden Tom en zijn hele familie op de U.S. Route 66 naar het westen. Naar Californië.
Het was moeilijk afscheid te nemen van hun land in Oklahoma. De grootvader van grootvader Joad heeft een stuk land van de regering gekregen en heeft gevochten met de Indianen om ze eraf te krijgen. Dat is niet goed, maar zo ging dat in die tijd.
Er zijn goede jaren geweest, maar dat is alweer even geleden. De laatste jaren waren veel te droog. Er waren zandstormen en de oogsten mislukten keer op keer. Ze hebben, net als iedereen wat geld geleend bij de bank, en later nog wat meer. Zo kwam het land in handen van de bank en werden zij zelf pachters.
Twee jaar gelden besloot de bank het anders aan te pakken. Alle pachters moesten weg. Er kwamen een paar mega-boerderijen. Grote bulldozers met enorme ploegen, eggen en zaaimachines erachter trokken kaarsrechte lijnen over het land, kilometers lang. Je kreeg nog een laatste waarschuwing en dan botste de bulldozer 'per ongeluk' tegen je boerderij, die half instortte.
Ze waren bij zijn broer, oom John, gaan wonen, 15 kilometer verderop. Met zijn allen samen woonden ze twee jaar in het kleine boerderijtje. Maar oom John moest ook weg. Ze spaarden geld door met zijn allen katoen te plukken en kochten daarvan een oude brik. Ze zaagden de achterkant weg, bouwden er hoge houten zijkanten en laadden al hun spullen erop.
Nu zijn ze op weg naar Californië, het land van zon, sinaasappels, druiven en perziken. Een paar maanden geleden heeft Tom een pamflet in handen gekregen. “800 plukkers gevraagd – goede verdienste” stond erop. Ze zullen alle werk aanpakken dat ze kunnen krijgen, geld sparen en dan een stukje land kopen, en zo'n mooi wit huisje erop bouwen, zoals je op kalenderfoto's ziet. En sinaasappelbomen planten ...
Zo trekken duizenden, tienduizenden, vele, vele tienduizenden arme boeren naar het westen.
_______________________
Bron
In De Druiven der Gramschap (1939) beschrijft de Amerikaanse auteur John Steinbeck het lot van de kleine boeren uit het centrale zuiden van de VS die hun land kwijtraken en naar het westen trekken. Het is een indrukwekkende roman die veel kanten van de boerenarmoede belicht, een eerbetoon aan het doorzettingsvermogen van de boerenfamilies.
Ga naar:
= deel 2, de volgende pagina:
Nachtmerrie - Californië, Verenigde Staten – rond 1935 (2), verhaal 91.
= de Inhoudsopgave, verhaal 90.