Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 62

Morelos, Zuid-Mexico – 1919

Zapata, de geliefde boerenleider


for bigger picture click on this photo

(Foto: Marcel Holyoak)

Morelos.

Vijf ruiters in uniform op bruine paarden rijden de plaza, het plein, van het slaperige stadje op. Ze kijken nors. De voorste ruiter heeft het lichaam van een dode man voorop zijn paard. Bij een bloemenstalletje staan een paar armoedig geklede Indiaanse vrouwen, voor een café wat mannen met grote hoeden in de bemodderde witte kleding van de kleine Indiaanse boeren. “De rurales”, sist een van hen. Iedereen kijkt gauw de andere kant op, weg van de wrede plattelandspolitie. Eén verkeerde blik en je kan een klap met de zweep krijgen of erger.
Midden op de plaza stijgt de voorste ruiter af en gooit het dode lichaam op de grond. “Hier hebben jullie je 'held', Zapata. En zo zal het met al die brutale helden van jullie gaan.” Niemand reageert. Pas als de ruiters weg zijn en de stofwolk neergedaald is, komen de Indiaanse mannen en vrouwen bezorgd aanlopen. De vrouw van het bloemenstalletje neemt alvast een paar bossen mee.

Lazaro, een oudere Indiaanse man met een ruige witte stoppelbaard, onderzoekt het lijk zorgvuldig. Het zit onder het bloed en heeft tientallen schotwonden, ook in het gezicht. Iedereen zwijgt nog steeds. Dan staat Lazaro op en spuugt op de grond. “Mij kunnen ze niet bedonderen”, roept hij, met een flauwe glimlach. “Vanaf dat hij kind was ken ik hem al, toen we samen de maïsakkers tegen de kraaien bewaakten. Bij de eerste landbezetting was ik er bij en bij zoveel trektochten en veldslagen. Ik ken hem door en door en ik zeg jullie: dit is Emiliano Zapata helemaal niet.”


for bigger picture click on this photo

(Foto: Júbilo·haku)

Morelos.

De anderen kijken de oude boer vragend aan en dan begint iedereen te vertellen wat ze samen met Zapata, hun geliefde, heldhaftige leider meegemaakt hebben. Hoe ze jarenlang samen gevochten hebben tegen de grootgrondbezitters, de rurales en de federale troepen om hun land terug te krijgen. Met wisselend succes.
Uiteindelijk heeft het leger Zapata te pakken gekregen en hem doorzeefd met kogels. Maar voor de Indiaanse boeren van Morelos is Zapata niet dood. Dat kan eenvoudigweg niet waar zijn. “Ik weet wel waar Zapata is”, zegt Lazaro, “hij houdt zich schuil in de bergen. Hij kijkt hoe wij ons verweren tegen de grootgrondbezitters. Als het echt nodig is zal hij ons helpen. Reken maar.”

_______________________

Bron
De Hollywood actiefilm Viva Zapata! (1952) van de Amerikaanse regisseur Elia Kazan brengt het leven van de Mexicaanse boerenleider Emiliano Zapata in beeld en laat tegelijkertijd zien hoe de Indiaanse kleine boeren er alles voor over hebben hun land op de grootgrondbezitters terug te veroveren. Het indrukwekkende scenario is van John Steinbeck.Ga naar:
= de volgende pagina:
Gasmaskers - een klein dorpje in Wales, Verenigd Koninkrijk – 1919, verhaal 63.
= de Inhoudsopgave, verhaal 62.