Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 46

Chiapas, Zuid-Mexico – rond 1910 (4)

Machinegeweer


for bigger picture click on this photo

(Foto: Darij and Ana)

Chiapas.

”Je vindt me toch wel een beetje aardig?”, vraagt Modesta met een klein glimlachje. Waarop Celso met een brede lach antwoordt: “Ik weet heel zeker dat ik je niet een béétje aardig vind.” “Nou, dan moet je me leren schieten met dat machinegeweer.” “Zo eenvoudig is dat nou ook weer niet”, antwoordt Celso geschrokken, “je moet precies weten wat je moet doen als hij hapert en je moet zorgvuldig leren richten, dat je die cabróns (hufters) ook echt raakt. Maar goed, we gaan oefenen, we beginnen er vanmiddag mee.” “Je bent een schat”, zegt Modesta blozend en dan, met tranen in haar ogen: “Ik wil ze allemaal kapot maken, allemaal, die mijn lieve broer zo wreed gedood hebben.”

Modesta en Celso horen bij de groep rebellen die spontaan gevormd is na een opstand in een monteria, een kamp in het oerwoud voor het kappen van mahoniebomen. De Indiaanse schuldslaven die daar werkten, waren jarenlang zo beestachtig behandeld dat op gegeven moment de maat vol was. Alle leiders en kampwachten hebben ze stuk voor stuk met hun machetes (kapmessen) afgemaakt. Daarna trokken ze naar de bewoonde wereld om alle finca's (grote boerderijen) aan te vallen en het land onder de arme Indiaanse landarbeiders te verdelen. “Tierra y libertad”, land en vrijheid, klonk het overal.
Een reactie van de overheid kon niet uitblijven. De rurales (de meedogenloze plattelandspolitietroepen) werden op de rebellen afgestuurd. Deze verweerden zich heftig en aan beide kanten vielen heel wat doden. Candido, de broer van Modesta, werd gevangen genomen en gruwelijk afgemaakt.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Darij and Ana)

Chiapas.

Tijdens het gevecht wisten de rebellen een machinegeweer buit te maken. “Kijk, Modesta, je moet niet zo maar wat maaien, dat is zonde van de munitie. Je moet eerst richten en dan pas schieten”, legt Celso uit. Aan het eind van de middag knalt Modesta in één schot een mango uit een boom, vijftig passen verderop. Ze is een gemotiveerde leerling.

_______________________

Bron
De roman Een generaal uit de wildernis (deel 6 van de Caoba- of Mahonie-cyclus, 1939) van de Duitse schrijver Ben Traven vertelt het spannende verhaal van Indiaanse kleine boeren die in opstand komen.Ga naar:
= deel 1:
Gestrikt voor het oerwoudkamp - Chiapas, Zuid-Mexico – rond 1910 (1), verhaal 43.
= deel 2:
Tante Modesta - Chiapas, Zuid-Mexico – rond 1910 (2), verhaal 44.
= deel 3:
Het oordeel van Modesta - Chiapas, Zuid-Mexico – rond 1910 (3), verhaal 45.
= deel 5, de volgende pagina:
Vredig zonnetje - Chiapas, Zuid-Mexico – rond 1910 (5), verhaal 47.
= de Inhoudsopgave, verhaal 46.