Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 140

Een dorpje in Burkina Faso – 1989

Sana, een heks?


for bigger picture click on this photo

(Foto: Ollivier Girard)

Burkina Faso.

Onafscheidelijk zijn ze, Bila, een jongen van een jaar of tien en zijn nichtje Nopoko, die ongeveer even oud is. Maar nu is Nopoko ziek. En niet zo'n beetje ook. Haar moeder dacht eerst dat het een malaria-aanval was, maar het blijkt ernstiger te zijn. De mannen vragen een tovenaar om hulp. Die eist een absurd groot offer. Maar ook dat blijkt niet te werken. Iedereen is ten einde raad. Het dorpsleven ligt helemaal stil. Iedereen verwacht dat Nopoko snel zal sterven.

Bila moet iets doen, om zijn beste speelkameraadje te redden. Hij kan zich een leven zonder haar niet voorstellen. Maar wat kan hij doen, als de volwassenen machteloos staan? Het enige wat hij weet te bedenken is om de hulp van Sana in te roepen. Sana is een heel oude vrouw, een verschoppeling. Ze woont buiten het dorp in een alleenstaande hut en iedereen noemt haar 'heks'. Maar waarom? Bila snapt er niks van. Sana is aardig. Een tijdje geleden heeft Sana grapjes met hem gemaakt, toen hij met Nopoko verstoppertje speelde in de savanne. Sindsdien zijn ze vrienden. Bila noemt haar Yaaba, grootmoeder. Daar is Sana erg blij mee: “Jij bent de eerste die me Yaaba noemt.”


for bigger picture click on this photo

(Foto: Christian Costeaux)

Burkina Faso.

Als de volwassenen niet opletten, glipt Bila weg en rent door de savanne naar de hut van Sana. “Yaaba, Yaaba, Nopoko gaat dood. Help haar toch!” “Ik kan het niet”, antwoordt Sana, “ik heb geen toverkracht.” Tranen springen Bila in de ogen. Gewoonlijk zou hij die snel wegvegen, maar nu kan het hem niets schelen.
Even later slaat de oude vrouw een warme sjaal om en giet water in een grote kalebaskruik. “Ik zal je helpen”, zegt ze zacht. Dan gaat ze op weg. Bila kijkt haar na. In de verte ziet hij dat ze bij de brede rivier in het roeibootje van de veerman stapt. Waar gaat Yaaba heen? Gaat ze kruiden zoeken, kent ze misschien een goede genezer? In ieder geval helpt ze hem en probeert ze Nopoko te redden, terwijl de andere volwassenen haar eigenlijk al opgegeven hebben. Sana is helemaal geen heks, maar een echte 'grootmoeder', dat weet Bila nu wel heel zeker.

_______________________

Bron
In zijn prachtige film Yaaba (1989) schildert Idrissa Ouédraogo, regisseur uit Burkina Faso, het leven in een afgelegen savannedorpje, waar de tijd heeft stil gestaan.Ga naar:
= de volgende pagina: Burgemeester Duong - een klein dorpje in Vietnam – 1989 (2), verhaal 141.
= de Inhoudsopgave, verhaal 140.