Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 20

Prairie in Colorado, Verenigde Staten – 1863 (1)

Bizonjacht


for bigger picture click on this photo

(Foto: Tony's Takes)

Colorado.

Vergenoegd staat Wind In Zijn Haar te kijken bij het kolossale beest dat op de grond ligt. Het is hem wéér gelukt! Hij heeft een forse bizon-stier geveld. Het had overigens niet veel gescheeld of de bizon had hém geveld. Toen hij in volle galop op zijn pony achter het voortdenderende beest aanzat, draaide deze plotseling zijn kop met de twee enorme horens opzij in de richting van de aanstormende pony. Afremmen was te laat, maar in een reflex sprong de pony opzij en kwam er vanaf met een forse schram op zijn borst. Vliegensvlug draaide Wind In Zijn Haar zich om en schoot met zijn geweer in de richting van de bizon. Het was een slecht schot, het trof het beest in zijn rechtervoorpoot. Het struikelde echter, sloeg over de kop en brak zijn nek.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Steve)

Colorado.

Wind In Zijn Haar is een Comanche-Indiaan van een jaar of dertig, met een tamelijk donker, lang en smal gezicht. Hij is een energiek krijger en ook bij de bizonjacht staat hij altijd vooraan. De afgelopen weken zijn niet makkelijk geweest. Er was weinig te eten. De bizons lieten zich niet zien. Dagelijks trokken verkenners naar alle richtingen, maar ze keerden onverrichter zake terug. Uiteindelijk besloten de wijze oude mannen tot een ritueel. Onder leiding van de medicijnman Schoppende Vogel kwam de hele groep 's avonds rond een groot kampvuur bij elkaar voor de bizondans. De hele nacht danste het dorp door en net toen iedereen uitgeput wilde gaan slapen, kwam er een verkenner op zijn pony aan met het goede nieuws dat er een kudde bizons gesignaleerd was. Iedereen juichte en maakte meteen alles klaar naar de dieren te trekken. Heel het dorp ging mee.

Als Wind In Zijn Haar 'zijn' bizon-stier lang genoeg bewonderd heeft, knielt hij neer bij het dode beest, stoot zijn mes in zijn borst en trekt het helemaal naar beneden. De ingewanden glijden naar buiten. De eerste vrouwen komen nu al aan en beginnen het dier van zijn prachtige vacht te ontdoen. Iedereen is in een opperbeste stemming. Vanavond is het feest met een overvloed aan het heerlijkste geroosterde vlees.

_______________________

Bron
Het boek De dans van de wolf (1988) van de Amerikaanse auteur Michael Blake vertelt over een Amerikaanse luitenant die in contact komt met Indianen. Het schetst een fraai beeld van het Indiaanse leven.Ga naar:
= deel 2, de volgende pagina:
Het heilige bos ontwijd - Prairie in Colorado, Verenigde Staten – 1863 (2), verhaal 21.
= de Inhoudsopgave, verhaal 20.