Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 8

Een Japans dorpje – 1586

De oude samoerai


for bigger picture click on this photo

(Foto: Abee t)

Japan.

“Hoor eens hoe blij de boeren zijn, hoe ze zingen bij het uitplanten van de rijst”, mijmert Kambei Shimada, terwijl hij op de grafheuvel zit van het dorp. Vier van zijn kameraden liggen er begraven. Ze zijn net gesneuveld. “Eigenlijk zijn wij de verliezers en de boeren de winnaars.”

Kambei is een oude samoerai, een vechter. Een paar arme boeren hadden hem gevraagd of hij hen toch alsjeblieft wou helpen. Ze waren wanhopig, omdat ze gehoord hadden dat een groep bandieten hun dorp na de oogst zou komen plunderen.
Kambei had er niet veel zin in. Hij voelde zich oud. En trouwens, een dorp beschermen is nog niet zo eenvoudig. Verdedigen is moeilijker dan aanvallen. Je hebt wel een stuk of zeven samoerai nodig. Waar vind je die zo gauw? Want de boeren zijn arm, ze kunnen niets betalen, behalve dan dagelijks een paar kommen rijst. En eer valt er ook niet te behalen, want vechten voor arme boeren is nu niet bepaald eervol.


for bigger picture click on this photo

(Foto: David Kosmos Smith)

Japan.

Maar de boeren bleven aandringen en uiteindelijk ging Kambei overstag. Het lukte hem zelfs nog zes andere samoerai te vinden, die de boeren wilden bijstaan. Eenvoudig was de strijd tegen de bandieten niet. De boeren waren doodsbang, maar de samoerai gaven hen een flinke training, zodat er vier ploegen met lange bamboesperen de verschillende kanten van het dorp konden bewaken. De vrouwen hadden ook grote bamboesperen om de bandieten, die niettemin het dorp binnen wisten te dringen, massaal aan te vallen.
Uiteindelijk lukte het ze de bandieten onschadelijk te maken, dankzij de wijsheid van Kambei, de dapperheid van de andere samoerai en de enorme woede van de boeren.

“Ach”, glimlacht Kambei, “dit keer was het eens omgekeerd. We hebben nu eens niet de boeren aangevallen, in opdracht van een landheer, omdat ze hun belasting niet wilden betalen of geen herendiensten wilden verrichten, maar we hebben ze verdedigd. Misschien was dit nog wel de mooiste strijd van mijn leven als samoerai, al hebben we dan zware verliezen geleden.”

_______________________

Bron
De film De zeven samoerai (1954) van de Japanse regisseur Akira Kurosawa is een fantastische actiefilm die tegelijkertijd de nood en de woede van middeleeuwse kleine boeren in beeld brengt.



Ga naar:
= de volgende pagina:
Simplicissimus - een bos in Rijnland-Palts, Duitsland – rond 1630, verhaal 9.
= de Inhoudsopgave, verhaal 8.