Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 167

Een dorpje in de provincie Ningxia, China – 2016

De oude stier


for bigger picture click on this photo

(Foto: Xiaoming Wang)

Ningxia.

“Pa, denk er eens over. Als u niet wil dat we de stier slachten, dan doen we het niet”, zegt de jonge boer tegen zijn oude vader Ma Zishan, die net aan komt lopen met een emmer water die hij in het teiltje van de stier leegt, die heerlijk begint te slurpen. De jonge boer borstelt hem eens flink, zoals hij iedere ochtend doet. Het dier is oud en wat mager, maar zijn roodbruine vacht glanst. Daarna veegt hij zijn snoet met een doek schoon. Het tamme beest kijkt hem vriendelijk aan.

Een maand geleden is de vrouw van Zishan gestorven. Dat was een hele klap voor hem. De oude boer praat er niet over, maar aan zijn gerimpelde gezicht kan je zien dat hij haar erg mist. Hij is duidelijk van slag.
Over een dag of tien is de veertigdagenceremonie. Dan komen er veel mensen. Wat moet je die te eten geven? Zijn zoon had gezegd: “We kunnen wat kippen slachten of een lam, maar dat zal te weinig zijn. Laten we de stier maar doden. Het beest is al zo oud, het kan de ploeg bijna niet meer trekken. En het is een mooi offer voor mama. Haar hele leven heeft ze zo hard gewerkt, het was zo'n goede vrouw. Ze heeft het verdiend, dat we haar eren met een mooi, groot offer.”
Maar Zishan kan het beest niet missen, waarmee hij al die jaren heeft gewerkt. “Beslissen jullie maar”, had hij zijn zoon geantwoord.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Carsten Ullrich)

Ningxia.

Uiteindelijk laat Zishan in bedekte termen weten, dat ze de stier maar moeten slachten. Hij snijdt wat extra luzerne op het veld, om het beest mee te verwennen. Maar het is alsof de stier voelt wat er staat te gebeuren. Hij ruikt aan het voer, maar eet er niet van. Ook het water laat hij nu staan.
Als de stier een paar dagen later geslacht wordt, is Zishan er niet bij. Hij is 'een boodschap gaan doen'. Hij wil het niet meemaken.

_______________________

Bron
Prachtig schildert Wang Xuebo het leven van kleine boeren in een afgelegen deel van China in zijn film Knife in the clear water (2016).Ga naar:
= de volgende pagina:
De kruimeldief en zijn oma – een dorpje in Burkina Faso – 2017, verhaal 168.
= de Inhoudsopgave, verhaal 167.