Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 168

Een dorpje in Burkina Faso – 2017

De kruimeldief en zijn oma


for bigger picture click on this photo

(Foto: IWMI West Africa)

Burkina Faso.

Mame is in geen tijden zo blij geweest. De fors gebouwde, oude vrouw met de zware bril, die iedereen in het dorpje 'Mame' noemt, heeft zojuist bezoek gekregen. En wat voor bezoek. Haar kleinzoon Ady uit Frankrijk! Ze pakt zijn hand in de hare en zegt wel tien keer in het Dioula dat ze zo blij is, zo blij, zo blij.

Ady is een onhandelbare, eigenwijze puber uit Frankrijk. Zijn vader, die oorspronkelijk uit Burkina Faso komt, heeft hem naar zijn broer Amadou in dat land gestuurd. Hij heeft tegen Ady gezegd dat hij op vakantie gaat, maar hij heeft Amadou gevraagd Ady eens stevig onder handen te nemen, omdat hij helemaal op het verkeerde pad is geraakt. Hij is een kruimeldief geworden, die naar niemand luistert.

Ady woont nu in het huis van zijn oom, in een klein stadje in Burkina Faso. Dat valt niet mee, want zijn oom is erg streng. Hij moet werken om de tweehonderd euro terug te betalen, die hij de afgelopen maanden in Frankrijk gestolen heeft. Ady had zijn 'vakantie' heel anders voorgesteld. Hij is kwaad en wil direct terug naar huis. Maar dat is onmogelijk. Meteen bij hun eerste ontmoeting heeft oom Amadou Ady om zijn paspoort gevraagd. Toen de jongen dat niks vermoedend aan hem overhandigde, heeft hij het verstopt. Hij zal het paspoort pas teruggeven, als Ady al het gestolen geld verdiend en teruggegeven heeft.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Rita Willaert)

Burkina Faso.

Zo nu en dan loopt Ady naar het dorpje om zijn lieve oma Mame te bezoeken. Yéli, een alleraardigste kleindochter van oma, die ook in het dorpje woont, vertaalt. Zij is van de leeftijd van Ady. Terwijl ze met zijn drieën bij het moestuintje zitten om de vogels te verjagen, vertelt oma over het leven in het dorp. Uiteindelijk vraagt ze Ady waarom hij alsmaar zo ontevreden kijkt. Als hij de situatie uitlegt, zegt ze: “Ady, mijn schatje, je moet nu echt een man worden. Luister naar je oom. Doe het werk dat hij je opdraagt. Zo moeilijk is dat niet. Je oom zal je helpen om een echte man te worden, waar we allemaal trots op kunnen zijn. Doe het maar. We zullen je allemaal helpen.”

Als Ady terug gaat naar het stadje, loopt Yéli nog een heel stuk met hem mee en maakt hem aan het lachen met allerlei grapjes.

_______________________

Bron
De film Wallay (2017) van de Zwitserse regisseur Berni Goldblat vertelt het verhaal van een Franse puber, die in Burkina Faso terecht gekomen is. De film brengt het landschap prachtig in beeld en laat ook wat van het dorpsleven zien. Goldblat woont zelf sinds enkele jaren in Burkina Faso.Ga naar:
= de volgende pagina: Einde.
= de Inhoudsopgave, verhaal 168.