Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 128

District Gaomi, Provincie Shandong, China – 1970 (2)

Eerst een godin, nu een duivelin


for bigger picture click on this photo

(Foto: Thomas Galvez)

Provincie Shandong, China.

“Voet Bai, kom nu naar buiten, nu meteen”, riep Tante door de megafoon. “Doe niet zo kinderachtig, het is een ingreep van niks. Voorzitter Mao heeft bevolen dat we het kinderaantal moeten beperken, anders is er straks niet genoeg te eten voor alle Chinezen, zijn er niet genoeg kleren, niet genoeg scholen, noem maar op.” Tante was voorzitter van het bevolkingscomité en samen met twee politieagenten, een stel burgerwachten en de voorzitster van het vrouwencomité was ze naar de boerderij van familie Bai gegaan om Voet te arresteren en naar de kliniek te brengen voor sterilisatie.

Lever Bai, de oudste zoon van Voet, die op voet van oorlog leefde met zijn vader, stond voor het kleine boerderijtje te kijken. Met zijn ogen en zijn mond wees hij naar het varkenshok. Direct stapte Tante daar naar toe, trok de deur open en riep: “Kom naar buiten Voet Bai, of ik trek je er aan je oren uit.” Met spinnenwebben op zijn hoofd kwam hij naar buiten, een schep in zijn hand. “Wie aan mij komt, sla ik de kop in”, riep hij. “Kom nou, grote kerel die je bent, zo bang voor zo'n klein sneetje”, riep de voorzitster van het vrouwencomité. Toen Voet Bai zich woedend naar haar omdraaide, grepen twee burgerwachten hun kans en sprongen boven op hem. Even later waren zijn polsen vastgebonden.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Jacques Beaulieu)

Provincie Shandong, China.

Nog geen jaar later was de volgende fase van de bevolkingspolitiek ingegaan. Bij de geboorte van een kind plaatste Tante meteen een spiraaltje. Een vrouw die daarna toch nog zwanger werd, omdat ze het spiraaltje stiekem had laten verwijderen, moest zich laten aborteren. Wie niet vrijwillig naar de kliniek kwam, ging Tante oppakken. Als het vrouwen lukte te ontsnappen, maakte ze fanatiek jacht op hen. Zoals de mensen in Gaomi zeiden: “Eerst was Tante een godin, nu is ze een duivelin geworden.”

_______________________

Bron
Het boek Kikkers (2009) van de Chinese schrijver Mo Yan vertelt hoe de kleine boeren zich verzetten tegen de geboortebeperkingsdwang van de Chinese regering. Het tweede gedeelte van het boek laat zien hoe makkelijk de nieuwe rijken in de negentiger jaren de regels omzeilen.Ga naar:
= deel 1: Tante is een godin - District Gaomi, Provincie Shandong, China – 1967 (1), verhaal 126.
= de volgende pagina: Het onderzoeksteam - Bihar, India – 1970, verhaal 129.
= de Inhoudsopgave, verhaal 128.