Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 35

Provincie Anhui, China – rond 1900 (1)

Hongersnood


for bigger picture click on this photo

(Foto: Jonathan Kos-Read)

China.

Wang Lung weet werkelijk niet meer wat hij moet doen. Er is niets meer te eten in huis. Hoe zullen zijn oude vader, zijn vrouw en zijn twee kinderen overleven? Het heeft dit jaar niet geregend; geen druppel. De tarwe-oogst is verdord, rijst aanplanten was onmogelijk. De voorraad van afgelopen jaar is allang uitgeput. Het eten wat hij van de paar gespaarde zilverstukken heeft gekocht in het stadje is ook al op.
O-lan, zijn vrouw, heeft zijn dierbare os geslacht. Eindelijk stond er weer vlees op tafel. Maar hij kon er geen hap van door zijn keel kunnen krijgen. De os was als zijn makker. Samen hebben zij jaar na jaar de akkers beploegd.

Wat lopen die mannen daar te doen? Mannen in grijze jassen, mannen uit het stadje. “We komen je helpen. Je hebt het moeilijk niet? We zullen je geld geven. Wil je ons wat land verkopen?” Wang Lung kreunt. Zijn land is alles voor hem, maar nu moet hij wel verkopen, om zijn gezin te redden. Als hij de prijs hoort die de mannen willen betalen, ontsteekt hij echter in woede en jaagt hen weg. Ze wilden niet meer dan een tiende van de normale prijs betalen!


for bigger picture click on this photo

(Foto: Mingjia Zhou)

China.

Later spreekt O-lan rondtrekkende opkopers aan en verkoopt hen al het huisraad. Ver beneden de normale prijs. Ze zullen naar het zuiden trekken. Huisraad hebben zij niet meer nodig en zilvergeld des te meer.
Als ze in het kleine stadje komen, is het daar een drukte van belang. De mensen hebben het over 'vuurwagens'. Wang Lung heeft er al eerder over horen praten, maar ze nog nooit in het echt gezien. Nu laten hij en zijn gezin zich meesleuren door de menigte en weten binnen te dringen in een van de treinwagons. Het geld gaat bijna volledig op aan de treinkaartjes. Er is nog maar een handvol koperen munten over.

_______________________

Bron
De Amerikaanse auteur Pearl Buck beschrijft in De Goede Aarde (1931) het leven van een Chinees boerengezin met een klein stukje grond. Halverwege het boek wordt het gezin door toeval rijk. In één roman krijg je een beeld van het leven van zowel arme als rijke boeren als van een grootgrondbezitter.Ga naar:
= deel 2, de volgende pagina:
Paupers in de grote stad - Provincie Anhui, China – rond 1900 (2), verhaal 36.
= de Inhoudsopgave, verhaal 35.