Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 49

Bahia, Noordoost-Brazilië – 1910

'Nou is het mijn beurt'


for bigger picture click on this photo

(Foto: Ariane Azevedo)

Bahia, Noordoost-Brazilië.

“Nou is het mijn beurt, nou is het mijn beurt”, maalt het bij Tonio door zijn hoofd. Het bestand was tot volle maan en nu ís het volle maan. Ieder moment kan zijn moordenaar komen om hem neer te schieten. Twee maanden geleden is zijn oudere broer vermoord, door de oudste zoon van de familie van het aangrenzende land. Een maand later heeft Tonio de moordenaar doodgeschoten. Hij had het niet gewild, maar zijn vader had tegen hem geschreeuwd: “Denk aan de familie-eer! Wil je dan dat je broer en je ooms voor niets gestorven zijn?”

“Hoe lang duurt dit moorden nu al?”, vraagt Tonio zich af. De andere familie heeft lang geleden een groot stuk van hun land ingepikt. Dat hebben zij zelf weer teruggenomen. De andere familie heeft de grond daarna opnieuw afpakt. Toen moet het begonnen zijn.
De oudste broer van zijn vader heeft de oudste zoon van de andere familie doodgeschoten. Uit wraak kwam de een-na-oudste zoon Tonio's oom, de moordenaar, doden. En zo de een na de ander, van de ene generatie op de andere, oog om oog.
Nou is het mijn beurt. Ik ben nog maar net twintig. Wat heb ik van het leven meegemaakt? Hard werken op onze suikerriet-boerderij, in de brandende zon. En telkens weer de dreiging van moord en wraak, rouw en begrafenis.


for bigger picture click on this photo

(Foto: A. Duarte)

Bahia, Noordoost-Brazilië.

Hoe zal dit eindigen? Binnenkort word ik doodgeschoten. En mijn jongere broer? Die is nog te jong. Als die over een paar jaar oud genoeg is, zal hij mij wreken. En daarna … Dit heeft geen zin. Dit moet stoppen. Ik zou weg moeten lopen, nu het nog kan. Vreselijk zou mijn vader het vinden als ik wegvlucht. Dan zou onze familie-eer verloren zijn. “Kijk om je heen”, zei hij laatst nog bitter. “We hebben bijna niks meer. Alleen onze familie-eer. Die moeten we behouden. Denk daaraan!” Maar dit heeft geen zin.

_______________________

Bron
In de film Abril Despedaçado (Behind the Sun) (2001) vertelt de Braziliaanse regisseur Walter Salles het verhaal van de bloedwraak. Tegelijkertijd krijg je een prachtig beeld van het leven op een suikerrietboerderij in een afgelegen gebied.



Ga naar:
= de volgende pagina:
'Heb ik soms een geldboom in mijn tuin?' - Zuidoost-Nigeria – rond 1910 (1) , verhaal 50.
= de Inhoudsopgave, verhaal 49.