Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 41

Een klein bergdorpje in Oostenrijk – rond 1910

Eerst boerenmeid, dan boerin


for bigger picture click on this photo

(Foto: Lutz Koch)

Oostenrijk.

“Wat een verrassing”, jubelt Emmy, een knappe, tengere jonge vrouw met sluik bruin haar en met een bloemetjesjurk aan. Er zijn net een drietal boerenknechten en twee boerenmeiden van een boerderij verderop aan komen lopen om mee te helpen bij de oogst. Nu gaan we het misschien toch nog redden, denkt ze erbij. Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn, de grote boeren zullen alles doen om ons weg te krijgen, maar we laten ons niet kisten. We zullen laten zien wat we waard zijn.

Het is nu bijna een jaar geleden dat boer Hillinger dood gevonden werd. Hij had geen kinderen die de boerderij zouden erven en dat betekende dat de kerk alles kreeg. Maar Hillinger had een bloedhekel aan de pastoor en had een testament geschreven waarin hij de boerderij vermaakte aan zijn zeven knechten en meiden.
Woedend waren de grote boeren toen die verdomde pummels de boerderij van Hillinger niet aan hen wilden verkopen maar zelf boer wilden gaan spelen. Sinds wanneer kan een knecht of een meid boer zijn? Ze waren dan ook maar wat blij toen de belastingdienst met een forse naheffing kwam: 12.000 schilling, te betalen voor half november.
Dat was een zware tegenvaller voor de boerenmeiden en -knechten. Hoe konden ze in godsnaam die 12.000 shilling voor half november bij elkaar krijgen? Ze kozen met elkaar Emmy als bedrijfsleidster en die pakte het serieus aan. Iedereen moest al zijn spaargeld afgeven en ze verkochten de vijf koeien. Twee flinke knechten gingen in de buurt in een fabriek werken en iedereen deed wat hij kon om dit jaar een zo groot mogelijke oogst te hebben.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Thisisbossi)

Oostenrijk.

Wat heerlijk dat er zo nu en dan een groepje meiden en knechten van andere boerderijen mee komt helpen, denkt Emmy. Dat doen ze stiekem, want hun boer mag het niet weten. Hij zou razend zijn. Maar toch komen ze. Terwijl ze samen met de pas aangekomen meiden de schoven aan het binden is, zegt Emmy: “Dat jullie ons komen helpen, maakt dit jaar tot het mooiste dat ik op de boerderij beleefd heb”.

_______________________

Bron
De film Die Siebtelbauern (1998) van de Oostenrijkse regisseur Stefan Ruzowitzky is een aangrijpend drama over een bijzonder experiment.



Ga naar:
= de volgende pagina:
Het ijskoude water - een klein Hoetsoelendorp in de Karpaten, Oekraïne – rond 1910, verhaal 42.
= de Inhoudsopgave, verhaal 41.