Peasant Autonomy
         Archive          
ga naar de vorige pagina     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 3

Mali – 13e eeuw

Vader en zoon


for bigger picture click on this photo

(Foto: Dave Dyet)

Mali.

Voorzichtig pakt Nianankoro de grote kalebasschaal met beide handen beet. Zachtjes beweegt hij hem heen en weer en kijkt in het rimpelende water. Bezorgd zegt hij: “Moeder, vader is niet ver weg meer.” De oude vrouw kijkt haar zoon aan. “Kom, we moeten vluchten, je vader wil je doden, dat weet je.” Nianankoro, een slanke, donkere jongeman van bijna twintig jaar schudt zijn hoofd. “Nee, ik ben geen kind meer. Ik vlucht niet langer voor hem. Ik ga hem tegemoet.” “Je moet vluchten”, antwoordt de oude vrouw, “tien jaar lang ben ik nu al met je op de vlucht. Om je te beschermen tegen je vader. Je bent niet tegen hem opgewassen. Hij is verschrikkelijk, het is een monster.”

De vader van Nianankoro is een groot tovenaar met bijzondere krachten. Maar hij misbruikt zijn gaven om te heersen over anderen, om dood en verderf te zaaien. Hij haat de wereld, hij haat de mensen. En het meest van allen zijn eigen zoon, want in een droom heeft hij gezien hoe deze, als hij eenmaal volwassen is, hem zal weerstaan. Dat het tot een afschuwelijk gevecht zal komen, waarvan de afloop ongewis is.


for bigger picture click on this photo

(Foto: John Spooner)

Mali.

“Ik vlucht niet meer”, herhaalt Nianankoro. De oude vrouw met haar rimpelige gezicht kijkt haar zoon onderzoekend aan. De tijd is gekomen, besluit ze. “Kijk, mijn kind, hier heb ik een krachtige talisman. Draag hem om je hals, dag en nacht. Hij zal je beschermen tegen het kwaad van je vader. En hier heb ik een heilig kristal. Trek door het land van de Peul en breng deze naar je oom Dzjigoeï. Hij is de tweelingbroer van je vader. God heeft hem met blindheid geslagen, maar het is een goed mens. Hij zal je uitleggen hoe je je vader kan verslaan. Hoe je gerechtigheid terug kan brengen in het land.”for bigger picture click on this photo

(Foto: Bradley Watson)

Mali.

_______________________

Bron
De film Yeelen (Licht, 1987) is een episch meesterwerk van de Malinese regisseur Souleymane Cissé.Ga naar:
= de volgende pagina: De dichter droomt - Karaburun, West-Turkije – rond 1400, verhaal 4.
= de Inhoudsopgave, verhaal 3.