Peasant Autonomy
         Archive          
go to the previous page     English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 133

Goías, Brazilië – 1974

'Het was nooit mijn droom'


for bigger picture click on this photo

(Foto: Jonas Banhos)

Goías, Brazilië.

Somber kijkt hij voor zich uit. Hun twee zonen Mirosmar en Emival zijn weg. Zullen ze ooit nog terugkomen? “Wat is er van onze droom terecht gekomen, Helena?”, vraagt hij. “Het was nooit mijn droom, Francisco”, antwoordt zijn vrouw zacht.

“Mirosmar en Emival moesten en zouden een zangduo worden”, overdenkt Helena bitter. Dat had Francisco in zijn hoofd gezet. Alles hebben ze er voor opgeofferd. Bijna een hele oogst heeft Francisco ingeruild tegen een gitaar en een accordeon. Zonder er bij stil te staan hoe ze dan de pacht zouden betalen. “Dat komt wel”, had hij gezegd. Maar ondertussen zijn ze van hun land gezet en hebben ze hun prachtige boerderijtje verloren. Ze zijn als het ware verdreven uit hun eigen dorp. “Ach, het land was toch niet van ons”, had Francisco gezegd. “Geloof me, in de stad hebben de jongens een toekomst. Hier niet.”


for bigger picture click on this photo

(Foto: Webnos)

Goías, Brazilië.

De stad was een ramp. Ze woonden in een krot, in een achterbuurt. De stad was vies. Hard werken en weinig geld verdienen. Honger en geen school voor de kinderen. Mirosmar en Emival waren op het station gaan zingen en brachten daarmee wat geld binnen. Zo hadden ze het gered.
Een man had zich voorgesteld als 'impresario'. Hij zou de jongens beroemd maken. Hij wou de jongens meenemen om op te treden en naar radiostations te brengen. Over een week zou hij ze weer terugbrengen. Helena vertrouwde de man niet, maar Francisco stond er op dat de jongens meegingen. “Dit is hun kans”, had hij boos geroepen. Maanden zijn nu verstreken en taal noch teken van hen.

Wat mist Helena Mirosmar en Emival! Wat mist zij hun boerderij! Zullen ze ooit nog terugkeren naar hun dorp? Naar de vogels die 's morgens vroeg zingen, het heldere water, de verse groenten uit hun eigen tuin en de avondzon die achter de velden ondergaat?

Francisco gaat op zoek. Met een foto van de jongens in zijn hand reist hij van stad naar stad, van het ene radiostation naar het andere.

_______________________

Bron
De film 2 filhos de Francisco (Two Sons of Francisco) (2005) van de Braziliaanse filmmaker Breno Silveira vertelt het verhaal van een boerengezin dat naar de stad trekt. Twee zoons worden uiteindelijk beroemde zangers, maar wel tegen een hoge prijs.Ga naar:
= de volgende pagina: Uit een andere wereld - Franse Alpen - 1975, verhaal 134.
= de Inhoudsopgave, verhaal 133.