Peasant Autonomy
         Archive          
             English     ga naar de volgende pagina
Verhaal 1

Egypte – ongeveer 2050 voor onze jaartelling

De arme boer en de magistraat


for bigger picture click on this photo

(Foto: Adam Heissen)

Egypte.

“Het is uw taak het recht te handhaven. Maar wat doet u? U laat onrecht toe, u laat het voortwoekeren. Het kan u niks schelen als een arme beroofd wordt. U vertegenwoordigt de wet, het gezag, maar u zet onze geliefde farao Nebkaoere te schande. Ik weet het wel, u kunt me laten geselen. Maar ik hou toch mijn mond niet.”
Woedend staat de boer te schreeuwen voor de prachtige ambtswoning van de districts-magistraat. Twee schildwachten met lansen kijken onbewogen voor zich uit. Wat voorbijgangers blijven staan. Sommigen glimlachen, maar de meesten kijken ernstig en knikken: de lokale heersers maken er een potje van en de armen zijn de dupe.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Baumfan)

Egypte.

Een dag of wat geleden is de arme boer Khoenanoep naar de stad Heracleopolis gekomen om gerst te kopen voor zijn gezin. Thuis heeft hij zijn twee ezels volgeladen met van alles en nog wat om in de stad te verkopen, zoals wijn, een paar wolfs- en jakhalsvachten, zout, eetbare wortels, bonen, mint en anijs en een paar duiven.
Op een gegeven moment loopt Khoenanoep over een smal pad tussen twee gerstakkers door. Op het pad liggen kleren te drogen. Hij vraagt de man die er bij op de grond zit of hij zijn kleren weg wil halen, want dat hij toch moeilijk met zijn ezels door de gerst kan lopen. Terwijl Khoenanoep de man probeert te overtuigen, neemt een van zijn ezels een paar happen van het graan. Daar heeft de man op gewacht. Hij springt op en pakt de ezels met alle spullen van de boer af, zogenaamd 'ter compensatie van de schade'. Als Khoenanoep luidkeels protesteert, ranselt de man hem af. De boer trekt daarop naar de magistraat Rensi om zijn beklag te doen. Deze houdt zich echter doof.

“Magistraat Rensi, zoon van Meroe, waarom verstop je je in je mooie huis? Een rechtvaardige beambte zou naar me toekomen, me in de ogen kijken, naar me luisteren. Hij zou begrip tonen, zou de misdadiger op laten pakken en zou het recht herstellen. Maar u bent niet meer dan een krokodil die door troebel water zwemt op zoek naar een volgend slachtoffer. Ik walg van u.”

_______________________

Bron
The Eloquent peasant (rond 1850 voor onze jaartelling, geen Nederlandse vertaling) is een krachtig, oeroud verhaal over onrecht en protest.Ga naar:
= de volgende pagina:
'Het bos is groot genoeg voor een geheim leger' - Nottinghamshire, Engeland – 1195, verhaal 2.
= de Inhoudsopgave, verhaal 1.