ga naar         
Peasant Autonomy
             English     ga naar de volgende pagina
Op de hoogte blijven?Stuur e-mail
Je bent hier: LAATST VERSCHENEN


Een natuurgebied in Wyoming, VS – 1973

Onmogelijke plannen


for bigger picture click on this photo

(Foto: Jeff Gunn)

Wyoming.

“Nou, Jack, ik, eh … eh … alsjeblieft, het gaat gewoon niet.” Zoals zo vaak kan Ennis Del Mar niet uit zijn woorden komen. Ennis is een cowboy, maar dan een moderne versie er van. Behalve op zijn paard het vee opdrijven, doet hij alle klussen die er op de grote ranch waar hij werkt voorhanden zijn. Hij heeft een vriendelijk gezicht en draagt een beige overhemd en een breedgerande zwarte cowboyhoed. Zijn beste vriend Jack Twist lijkt op hem, alleen het praten gaat hem makkelijker af. “Hoezo gaat het niet? We kunnen toch wat geld zien te krijgen en ergens een boerderij pachten. We nemen wat koeien en kalveren en dan hebben we toch een inkomen.”

Het is tien jaar geleden dat Ennis en Jack elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Ze hebben samen een enorme schapenkudde gehoed in het prachtige natuurgebied Brokeback Mountain. Ze moesten de schapen bij elkaar zien te houden en 's nachts coyotes neerschieten die op de beesten afkwamen. Het klikte meteen tussen de verlegen, terugetrokken Ennis en de praatgrage, innemende Jack. Die zomer was voor hen één groot liefdesavontuur.
Hun chagrijnige baas had wel door dat er heel wat speelde tussen de twee en wilde hen het jaar daarop niet meer hebben. Vier jaar lang hadden ze geen contact, maar toen dook Jack opeens op. Wat was Ennis blij zijn vriend, zijn grote liefde terug te zien. Hij nam meteen een paar dagen vrij en samen gingen ze kamperen in Brokeback Mountain.
De wederzijdse gevoelens waren als vanouds. Jack kwam nu om de paar maanden Ennis opzoeken om samen met hem in de Brokeback Mountain te gaan vissen. Maar op den duur was dit voor Jack niet voldoende, hij miste Ennis te vaak, te veel. Hij wilde met hem samenwonen, op een beetje afgelegen plek. Hij kwam met allerlei plannen aan. Maar Ennis was ondertussen getrouwd met een aardige vrouw en had twee kleine dochters waar hij gek op was. Bovendien was hij bang.


for bigger picture click on this photo

(Foto: Diana Robinson)

Wyoming.

“Jack, ik heb mijn leventje, ikke … ik heb mijn kleine meisjes … die wil ik niet kwijt. Luister, toen ik elf jaar was woonde bij ons in de buurt twee oudere mannen samen op een kleine boerderij. Het waren geen watjes hoor, maar stoere kerels, echte rednecks. … eh … Op een ochtend werd de oudste dood gevonden in een greppel, vreselijk toegetakeld. Mijn vader nam mij en mijn kleine broertje er mee naar toe. We moesten zien hoe hij eruit zag. Het moest een les zijn voor ons. Snap je dat Jack, mooie plannen heb je, maar … uh … het gaat gewoon niet. Gewoon níet. We kunnen elkaar zo nu en dan ontmoeten, zoals nu en een paar dagen samen zijn … en dat is het … snap je?”

_______________________

Bron
Brokeback Mountain (2005) van de Amerikaanse regisseur Ang Lee is een prachtige film over een hopeloze relatie.Ga naar de volgende pagina:
'Narayama wacht op ons' - een afgelegen bergdorpje in Japan – in de negentiende eeuw
Ga naar: chronologisch overzicht